Keramiek

KERAMIEK

KLAARTJE KAMERMANS maakt keramiek omdat ze het een boeiend materiaal vindt. Het vak van keramist is heel oud en een vak zonder grenzen.
Ze laat zich inspireren door de natuur. In het werk is een ontwikkeling te zien van abstract naar realistisch.
De abstracte patronen vinden hun inspiratie in beelden die zijn opgedaan tijdens reizen.
De jaren waarin ze les gaf in keramiekgeschiedenis waren rijke jaren en de reizen die daar uit voort vloeiden waren rijke reizen.
Het nieuwe werk van Klaartje Kamermans bestaat uit keramische borden en tegels die ze decoreert met motieven van planten, vogels en schelpen.
Haar wens is dat er rijke maaltijden worden geserveerd op haar borden, gekookt in met haar tegels betegelde keukens.

Het werk van Klaartje Kamermans is divers en uiteenlopend. De overeenkomst van de werken is dat ze vaak, zowel functioneel als decoratief, veel mogelijkheden hebben.

De “12 maandenvaas” is een gegoten vaas met een speels karakter. De vorm biedt veel mogelijkheden waardoor de functie divers is: tulpenvaas, bloembollenvaas, fruitschaal, lichtjeshouder, ed.

De porseleinen serie “KlaarWaar” is een half industrieel product. Meerdere borden kunnen bij een tafelschikking, door de decoratie, telkens nieuwe patronen vormen.

De serie “ZeeWaar” is gedecoreerd gebruikskeramiek met als uitgangspunt: “als je de zee afbeeldt, houdt je de continenten over”. De gedekte eettafel kan hierbij de hele wereld omvatten.

Bij de porseleinen sieraden is uitgegaan van restverwerking. De “BoneChina” kettingen en armbanden doen denken aan botjes en zijn gemaakt van giethuisjes (restanten uit de mal). De schakelkettingen, “Ketens”, bestaan uit oortjes (ooit bedoeld voor kopjes). In 2010 ontstond de serie “Pasta” waaronder de ketting “Chocoladepasta” met een temmokuglazuur.

De 12 tegeltableaus “Noordzeevissen” bewonersprijs 2013 in de Zeeheldenbuurt In Amsterdam zijn gemaakt voor de woningbouwvereniging Eigen Haard.

De tegels en borden met afbeeldingen van “Bladeren”, “Vogels”, “Vissen”, Schelpen”
De tegels kunnen geplaats worden op muren in de kamer, hal, gang, badkamer of keuken.
Het zijn industrieel vervaardigde tegels waar later door Klaartje Kamermans een motief op is aangebracht en ingebrand. Combineren met niet gedecoreerde tegels is mogelijk.”

Een presentatie in een Arboretum leidde tot tegels met “Bladeren”. Vlakke tegels met afbeeldingen van bladeren van loofbomen, geplaatst onder een naaldboom.

De keramische borden en tegels gedecoreerd met motieven van “Vissen” zijn verschillend van maat en ovaal van vorm, er zijn verschillende vissen op afgebeeld, herkenbaar en versimpeld.
Bij de borden en tegels met “Vogels” heb ik mij rechtstreeks laten inspireren door de natuur. Klaartje Kamermans heeft zich ontwikkeld tot een ‘Binnenshuis Vogelaar’. De vogels zijn zeer realistisch en herkenbaar maar door de keuzes in de vorm van de motieven zijn het ook bijna symbolen geworden.

Een presentatie in Scheveningen heeft geleid tot de vervaardiging van tegels met “Schelpen” De tegels zouden op wanden, banken en in tunnels geplaatst kunnen worden.

UnicaIMG_9229 correctie

Kleine series

Noord en Zuid Amerika correctie

Sieraden

12 maandenvaas Klaartje Kamermans

Serviesgoed

kommen gevuld met kleur - Copy

Tegels

IMG_2387 correctie

Telefoon nummer

020 – 6225727

Email

Klaartjekamermans@gmail.com

Adres

Hartenstraat 19, 1016 BZ, Amsterdam

Website ontwikkelt door Impact Webdesigns.